Ruta 3 – Drumeţie – 18 km



Ai ales să parcurgi o rută special amenajată pentru drumeţie

Urmează să petreci câteva ore în mijlocul naturii, departe de zgomotul oraşului. Efortul tău va fi răsplătit nu doar de panorame, ci şi de o incursiunea în natură şi în istorie. Descoperă Bisericile Evanghelice fortificate din Aţel şi Dupuş, principalele obiective de interes amplasate pe traseu.

În parcurgerea traseului îţi vor fi de ajutor indicatoarele cu simbolul drumeţie. Urmează-le, pentru a descoperi punctele de belvedere şi locurile special amenajate pentru informare, refugiu şi popas.

Dificultate: medie
Marcaj: verde
Ruta – 18 km: Aţel – Cleafăr – Gaura Morii – Şuf – Valea Scurtă – La Brazi – Vf. Tobias – Transfăgărăşan – La Releu
Orientare: indicatoare cu traseu drumeţie, pliante cu traseu drumeţie, hărţi de buzunar
Obiective: Biserica Evanghelică Aţel, Biserica Evanghelică Dupuş, Biserica din Deal din Aţel, Casa Parohială Aţel, arhitectura stradală care păstrează elemente săseşti

Acces

Comuna Aţel este situată în judeţul Sibiu, accesul fiind de pe DN 14, la aproximativ 10 km de oraşul Mediaş şi 27 km de oraşul Sighişoara.

Obiective de interes

Biserica Evanghelică din Aţel, construită în ultima parte a secolului XIV şi fortificată în secolul XV, în jurul anului 1460. În decursul timpului, construcţia a suferit o serie de modificări; în prezent construcţia deţine un altar în stil “baroc rococo” datând din anul 1792, construit de Yohann Folbarth din Sighişoara.

Biserica Evanghelică înglobează o serie de elemente constructive specifice de o valoare deosebită, cum ar fi uşa sacristiei. Aceasta are canatul din lemn intarsiat datat în anul 1499 şi este prevăzută cu un ancadrament din piatră sub forma unor baghete încrucişate, realizat de către celebrul meşter pietrar din Sibiu, Andreas Lapicida.

Biserica Evanghelică din Dupuş, construită la sfârşitul secolului XV, o biserică fortificată cu o singură navă. Biserica a fost renovată de mai multe ori, în anii 1743, 1904 și 1969.
Cel mai valoros obiect al bisericii este reprezentat de altarul poliptic, confecţionat în anul 1522. Panourile acestuia redau scene din ciclul Patimilor lui Isus, Crucificarea şi Învierea. Altarul a fost restaurat în anul 1720 de către preotul Johann Welther, iar la ora actuală de păstrează în colateralul nordic din incinta Bisericii Sf. Margaretha din Mediaş.

Biserica din Deal din Aţel se află în cimitirul situat pe un deal care domină satul. Este alcătuită din navă şi altar, are acoperiş plat şi geamuri arcuite în stil gotic, între care se află coloane de susţinere a acoperişului.

Galerie foto